Vitaminer

Beskrivelse:

Vitamin A:
Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, som har betydning for synet, reproduktionsevnen, stofskiftet, huden og pelsen. Mangelsymptomer kan være alt fra øjenproblemer, fx nedsat syn i mørket, til tør hud og forplantningsproblemer. Der kan dog også være skadeligt med for store mængder af vitamin A, her ses symptomer som nedsat modstandskraft ved infektioner, natteblindhed og tør hud.
Vitamin A findes både i animalske produkter, især i lever, fisk, æg og mejeriprodukter, men også i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, som for eksempel gulerødder og spinat.
A-vitamin findes i flere forskellige former, og katte kan ikke omdanne f.eks. ß-caroten eller andre carotenoider til vitamin A, for at katte skal kunne bruge det, skal det have formen retinol.
Vitamin D:
Vitamin D er også et fedtopløseligt vitamin ligesom vitamin A. Hunde og katte kan ikke optage D-vitamin via sollys ligeså godt som mennesker kan, derfor skal vitamin-D være tilsat maden. D-vitamin er essentiel for håndteringen af calcium, da vitamin-D bruges både til at ”bygge” calcium ind i knoglestrukturen, men også til at bruge af det samme calcium, når det er nødvendigt.
Mangel på vitamin-D ses ved smerter i muskler og led, knoglebrud og træthed. Dog kan for store mængder af vitamin-D også forårsage store problemer med knogledannelsen og kalkaflejring i muskelmassen.
D-vitamin findes naturligt i fiskeleverolie, fede fisk, æggeblommer, mælk og mælkeprodukter.
Vitamin E:
Vitamin E er et fedtopløseligt vitamin, men E-vitamin er også en antioxidant, der beskytter fedtstoffer i kroppen mod at forharske eller nedbryde. Vitamin E er en betegnelse for flere stoffer, og alfa-tokoferol er den mest ”kendte” og mest brugte form for vitamin E. Det er også den form som findes i vitaminpiller og den form vi bruger til konservering af vores produkter.
Vitamin E bidrager generelt til at beskytte cellemembranerne mod frie radikaler, forbedre immunforsvaret og sørge for optimal nervefunktion.
torskelever, planteolier og generelt fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk er de vigtigste kilder til vitamin E.
Vitamin C:
Vitamin C, også kaldt askorbinsyre, er et vandopløseligt vitamin, som ikke er livsnødvendigt for hunde og katte, da kroppen selv kan danne det i leveren på grundlag af glukose. Men det gør ikke vitamin C mindre vigtig. Faktisk så varetager vitamin C mange vitale funktioner i kroppen såsom neutralisering af frie radikaler (i samarbejde med vitamin E), jernstofskiftet og vedligeholdelse immunsystemets almindelige funktioner.
Vitamin C findes i alle planter, men det findes især i citrusfrugter (citron & appelsin), bær, kiwi, hyben og jordbær. Dog findes det også i flere forskellige grøntsager som grønkål, rosenkål og broccoli.
Vitamin B1:
Vitamin B1, også kaldet thiamin, er et vandopløseligt vitamin, hvilket vil sige at overskud af vitaminet vil blive udskilt via urinen.
B1 vitamin er vigtig for omdannelsen af kulhydrat til glukose, og hermed til energi for hjernen, hjertet og musklerne. Men vitamin B1 spiller også en væsentlig rolle for nervesystemets funktion. Mangel på vitaminet ses som træthed, muskelsvaghed, gang- og synsbesvær.
Naturlige kilder til B1 vitamin er fødevarer som magert svinekød, torskerogn, fuldkornsprodukter, nødder, gær og havregryn.
Vitamin B2:
Vitamin B2, også kaldet riboflavin, er et vandopløseligt vitamin, som også er et coenzym. Det betyder at vitamin B2 er livsnødvendigt for et givet enzyms funktion i kroppen.
B2-vitamin er vigtigt, når kroppen skal omdanne protein, kulhydrat og fedt til energi. Vitaminet er også vigtigt for synet, hud, pels og negle. Mangel på B2-vitamin kan forårsage ændringer i huden omkring øjnene og maven.
B2-vitamin findes naturligt i lever, indmad, æg og mælkeprodukter.
Vitamin B6:
Vitamin B6, også kaldet pyridoxin, er et vandopløseligt vitamin ligesom de andre B-vitaminer. B6-vitamin er vigtig for omdannelsen af aminosyrer til energi, funktion af enzymer og opbygning af DNA. Vitamin B6 er også vigtig for immunsystemet og for at nerverne kan sende signaler til hinanden. Mangel på vitamin B6 resulterer i hudproblemer og nerverelaterede forstyrrelser.
B6-vitamin findes i fødevarer såsom gær, kød (herunder også fisk og fjerkræ) og forskellige grøntsager.
Niacin:
Niacin er et vandopløseligt vitamin, som er med til at holde huden sund og sikre en smuk pels. Niacin er dog også vigtig, når kroppen skal omdanne kulhydrat, protein og fedt til energi. Mangel på niacin ses ved sygdommen, pellagra, som bl.a. gør huden ru, giver udslæt og fordøjelsesproblemer.
Niacin findes særligt i kød, fisk, kornprodukter og svampe. I organismen kan niacin dog syntetiseres ud fra aminosyren tryptophan.
D-pantothensyre:
Pantothensyre, også kaldet B5-vitamin, indgår i sammensætningen af et vigtigt enzym, som har stor betydning for stort set alle stofskifteprocesser (fedt, protein og kulhydrat) og er dermed med til at producere energi til cellerne. Vitaminet er også vigtigt for at nerverne kan sende signaler til hinanden. Da pantothensyre findes i store mængder i forskellige fødevarer, er mangel på pantothensyre meget sjælden. Primære kilder til vitamin B5 er kød, indmad, æg og mælkeprodukter.
Vitamin B12:
Vitamin B12, også kaldet cobalamin, spiller en meget vigtig rolle i forbindelse med proteinsyntesen og produktionen af røde blodlegemer. Vegetarisk kost kan give mangel på B12-vitamin, hvis det ikke gives som tilskud, og her kan mangel ses ved blodmangel. Det ses dog ikke ofte hos hunde og katte. Vitamin B12 kan ikke findes i grønsager eller andre vegetabilske kilder, det findes kun i animalske kilder, som f.eks. lever, fisk, kød, æg og mejeriprodukter.
Biotin:
Biotin, også kaldet B8- eller H vitamin, har stor indvirkning på hud og pels. Biotin er dog også vigtig for at fedt og kulhydrat kan blive til energi. Mangel på biotin ses ikke ofte, og da biotin er et vandopløseligt vitamin, så kan det heller ikke overdoseres. Biotin findes i store mængder i gær, lever, nyre og kogte æg.
Folinsyre:
Folinsyre, også kaldet folsyre, folat eller B9 vitamin, er et vandopløseligt vitamin som er livsnødvendig for hurtig celledeling. Men folinsyre er også vigtig for dannelsen af røde blodlegemer. Mangel på folinsyre kan give blodmangel, dog kan dette også være pga. B12 vitamin, da folinsyre og B12 ”arbejder sammen”. Da folinsyre er vandopløseligt kan man ikke få for meget, dog skal det indtages regelmæssigt for ikke at opleve mangel. Folinsyre findes naturligt i gær, lever og grønne grøntsager, herunder spinat.