Kostfibre er delvis ufordøjelige kulhydrater fra vegetabilske kilder. Det særlige ved kostfibre er, at de ikke nedbrydes af tyndtarmens enzymer, som f.eks. stivelse gør. Derfor lander de ufordøjet nede i tyktarmen, hvor de så gør gavn.

Overordnet set kan kostfibre deles ind i to grupper:

• De opløselige fibre

De kan danne geler med vand og kan binde op til 15 gange deres egen vægt i vand. Denne vandbinding giver fylde, hvilket sænker mavens tømningshastighed og øger opholdstiden i tyndtarmen.

• De uopløselige fibre

Binder ikke vand, men suger dog alligevel lidt vand til sig. De forgæres til en vis grad i blind- og tyktarm. Disse fibre har den modsatte effekt på passagehastigheden i tarmkanalen end de opløselige fibre. Dette skyldes en øget mekanisk påvirkning af tarmvæggen og en større fylde i tyktarmen. Dette resulterer så i en velfungerende fordøjelse, men med en knap så mættende effekt.

Fibre kan også inddeles efter deres evne til at blive fermenteret (forgæret) af tarmbakterier.

Hvorfor er fibre vigtige?

Det er vigtigt, at hunde- og kattemad indeholder kostfibre, da de holder maven i gang og nedsætter risikoen for forstoppelse eller diarré. Fibre giver derudover en god mæthedsfornemmelse, og det er især nyttigt hos overvægtige hunde og katte. Men fibre hjælper også kattene med at få hårbollerne ud gennem tarmsystemet i stedet for at kaste dem op.

Der findes flere forskellige slags kostfibre, og de har hver deres funktion i mave-tarmsystemet. Her kan nævnes fructo-oligosakkarider (FOS), lignocellulose, roesnitter, yucca shidegera, cikorieinulin og loppefrøskaller (psyllium).  FOS støtter de gode bakteriers overlevelse, forbedrer fordøjelsen og fremmer optagelsen af vigtige næringsstoffer. Cikorieinulin har en prebiotisk virkning, da den stimulerer væksten af de gode bakterier i fordøjelseskanalen og samtidig skaber en barriere, der forhindrer udviklingen af sygdomsfremkaldende bakterier. Fibrene fra roesnitterne medvirker til at opretholde tarmfloraen og stimulerer tarmcellernes opbygning. Fibrene absorberer vand og er dermed med til at holde væskebalancen i orden.

Er mange fibre bedre? 

Man skal dog også være påpasselig med mængden, da fibre kan nedsætte optageligheden af de andre næringsstoffer. Det ville kunne nedsætte energiindholdet i foderet, og da fibre ikke giver hunden eller katten nævneværdig energi, nedsættes energiindtaget yderligere. Det er kun optimalt med en nedsættelse af energiindholdet, hvis din hund eller kat skal på slankekur. Derudover har et for højt fiberindhold også den ulempe, at det kan øge afføringsmængden og produktionen af gasser i tarmen. Noget som ejeren heller ikke bryder sig om. Man skal som hunde- og katteejer være bevidst om, at mad, som har et højt indhold af fibre, herunder low calorie varianter, giver hunden og katten et større vandforbrug, da deres lyst til at drikke stiger. Det er helt normalt, da fibrene suger vandet til sig. For mange fibre kan også give anledning til diarré. Fiberindholdet skal være nøje afstemt for at være sundhedsmæssigt gavnlig for hunden og katten.

 

Related Posts

Uncategorized

Vi er imod dyreforsøg

Kingsmoor støtter op om The Body Shop’s kampagne mod dyreforsøg i skønhedsindustrien. Frem med poten, hvis du vil hjælpe vores firbenede venner med at stoppe dyreforsøg. Skriv under, del og vær #ForeverAgainstAnimalTesting (Jeg har kun brug...

Uncategorized

Vi hjælper til Valentine’s Day

Vi vil gerne støtte et godt formål, og vi bruger Valentine’s Day som anledning – for sådan kan man også vise kærlighed til dyr 🙂 Vi donerer 25 kr. til Kingsmoor hunde- og kattemad for...

Uncategorized

Når din hund og kat fælder

Fældning er en fysiologisk proces, som ideelt set sker to gange årligt; i starten af sommerhalvåret og i starten af vinterhalvåret. Ved fældning udskiftes pelsen, som beskytter huden mod vind og vejr. Pelspleje er vigtig...